Home » Cum sa pastrezi usile si parchetul in conditii optime​

Cum sa pastrezi usile si parchetul in conditii optime​

Parchet Laminat Alsafloor Osmoze Congo Oak 140 8mm

Cum sa pastrezi usile si parchetul in conditii optime

Pentru a mentine aspectul si functionalitatea usilor si parchetului in timp, este esential sa le acordam atentia si ingrijirea potrivita. Atat usile, cat si parchetul sunt elemente importante in designul interior al unei locuinte si merita sa le pastram in conditii optime. In acest articol, vom explora cateva sfaturi si trucuri practice pentru a proteja si a mentine usile si parchetul intr-o stare excelenta.

  1. Curatare regulata si corecta

Curatarea regulata si corecta reprezinta prima linie de aparare in pastrarea usilor si parchetului in conditii optime. Incepe prin indepartarea prafului si a murdariei de pe suprafata acestora. Utilizeaza o matura moale, o mopa cu capete de microfibra sau un aspirator cu perie pentru a elimina particulele de praf si murdaria acumulate.

Evita utilizarea produselor chimice agresive, deoarece acestea pot cauza daune suprafetei. Opteaza pentru solutii de curatare blande, cum ar fi apa calda cu sapun neutru sau produse de curatare special formulate pentru parchet si suprafete de lemn. Asigura-te ca nu lasi lichidele sa stagneze pe suprafata parchetului sau a usilor, deoarece acestea pot provoca infiltratii si deformari.

Usa Porta Doors LONDRA P
Usa Porta Doors LONDRA P
Parchet Egger Rezistent la apa / Cu izolatie fonica Stejar Berdal natur EPD034 7,5mm
Parchet Egger Rezistent la apa / Cu izolatie fonica Stejar Berdal natur EPD034 7,5mm
Parchet laminat Egger Salcâm Moor EPL110 8mm
Parchet laminat Egger Salcâm Moor EPL110 8mm
  1. Protectie impotriva zgarieturilor

Pentru a proteja usile impotriva zgarieturilor, poti folosi diverse metode preventive. Un prim pas ar fi sa montezi praguri sau protectii la baza usii, pentru a impiedica contactul direct cu suprafata parchetului si a preveni zgarieturile cauzate de frecarea constanta. De asemenea, poti utiliza covorase sau covoare de intrare in zonele de trafic intens, cum ar fi intrarea principala sau holurile, pentru a retine murdaria si a reduce riscul de zgariere.

Pentru a proteja parchetul impotriva zgarieturilor, poti folosi protectii adezive sub mobilierul greu sau obiectele cu baza ascutita, cum ar fi scaunele sau mesele. Aceste protectii pot fi realizate din material textil sau material plastic rezistent, si ajuta la prevenirea zgarieturilor cauzate de miscarea sau glisarea obiectelor pe suprafata parchetului.

  1. Evitarea umiditatii excesive

Umiditatea excesiva poate cauza daune serioase usilor si parchetului, inclusiv deformari, umflari si fisuri. Pentru a mentine un nivel optim de umiditate in incaperi, poti utiliza un umidificator sau un dezumidificator, in functie de nevoile specifice ale spatiului tau. Astfel, poti controla umiditatea relativa din aer si poti evita fluctuatiile extreme care pot afecta negativ usile si parchetul.

In perioadele in care nivelul de umiditate este ridicat, cum ar fi vara sau in zonele cu climat umed, asigura-te ca ai o buna ventilatie in incaperi. Deschide ferestrele sau foloseste ventilatoare pentru a asigura o circulatie adecvata a aerului si pentru a reduce nivelul de umiditate. De asemenea, evita sa stergi usile sau parchetul cu mopete sau carpe umede, deoarece excesul de apa poate patrunde in lemn si poate provoca daune.

  1. Intretinere periodica

Pe langa curatarea regulata, usile si parchetul pot beneficia de intretinere periodica pentru a mentine aspectul si durabilitatea lor. Pentru parchetul din lemn, aplica o data sau de doua ori pe an un strat de lac sau ulei de protectie, in functie de recomandarile producatorului. Acest lucru va ajuta la formarea unui strat suplimentar de protectie impotriva uzurii si deteriorarii.

In ceea ce priveste usile, verifica periodic balamalele si sistemul de inchidere pentru a te asigura ca functioneaza corespunzator. Lubrifiaza balamalele cu ulei special pentru balamale pentru a preveni scartaiturile si pentru a asigura o functionare lină.

Parchet Laminat Egger Stejar Bayford Gri EPL118 10mm
Parchet Laminat Egger Stejar Bayford Gri EPL118 10mm
Parchet laminat Egger Salcam Colorat EPL090 8mm
Parchet laminat Egger Salcam Colorat EPL090 8mm
  1. Atentie la socuri si lovituri

Evita loviturile sau socurile puternice care pot deteriora suprafata usilor si parchetului. Fii precaut atunci cand muti mobilierul greu sau atunci cand folosesti obiecte ascutite in apropierea acestora. Protejeaza-le cu atentie atunci cand faci lucrari de renovare sau de mutare a mobilei.

In concluzie, pastrarea usilor si parchetului in conditii optime necesita o atentie constanta si ingrijire adecvata. Prin curatare regulata, protectie impotriva zgarieturilor, evitarea umiditatii excesive, intretinere periodica si atentie la socuri si lovituri, vei putea bucura de aspectul si functionalitatea acestor elemente esentiale din locuinta ta pentru o perioada indelungata.

Usa Porta Doors VERTE HOME J0
Usa Porta Doors VERTE HOME J0

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *